Ce burghiu elicoidal folosesc pentru a găuri în oțel inoxidabil
Vrei să faci o gaură în oțel inoxidabil, dar nu știi ce burghiu elicoidal să folosești? În acest articol vă explicăm cum să găuriți în oțel inoxidabil și ce burghie elicoidale să folosiți.
Înainte de a începe cu caracteristicile burghiului elicoidal, ar trebui mai întâi să clarificăm ce este de fapt oțelul inoxidabil.
Ce este oțelul inoxidabil?
Oțelul inoxidabil este un material metalic care se caracterizează prin puritatea sa deosebită. Există oțel aliat și nealiat, dar doar varianta aliată este și inoxidabilă.
Oțelul inoxidabil trebuie să fie îmbogățit cu elemente de aliere precum titan, niobiu sau crom pe lângă fier. Cromul (Cr) este rezistența la coroziune a oțelului inoxidabil și ar trebui să aibă un conținut minim de 12% și un conținut extrem de scăzut de carbon. Conținutul de crom creează un strat pe suprafața materialului care protejează permanent împotriva apei și umezelii.
Proprietățile oțelului inoxidabil
- durabilitate îndelungată
- durabilitate ridicată
- inoxidabil
- rezistent la coroziune
- rezistent la căldura
- conductiv
- greu de tăiat
- sudabil
- întreținere redusă
- 100% reciclabil
Caracteristicile burghiului elicoidal
Ce caracteristici trebuie să aibă burghiul elicoidal pentru a tăia oțel inoxidabil? Următoarele criterii trebuie îndeplinite pentru a obține un rezultat bun la găurire.
1. Oțel pentru scule
Oțelul inoxidabil este un material foarte dur. Oțelul pentru scule al burghiului elicoidal trebuie să fie fabricat din HSSE-Co 5 (5% conținut de cobalt), HSSE-Co 8 (8% conținut de cobalt) sau carbură solidă. Un oțel de scule prea moale s-ar supraîncălzi imediat. Deci, deoarece oțelul inoxidabil este un material dur, aveți nevoie de un burghiu elicoidal de tip H. De-a lungul timpului, caracteristicile burghiilor elicoidale au fost combinate diferit pentru a le optimiza pentru aplicații speciale. Astfel, s-au format amestecuri al căror sistem de denumire nu este standardizat în manualul DIN. Așa că veți găsi la RUKO pentru utilizare în oțel inoxidabil tipurile VA, FO, UTL3000, UNI, TL3000, N și UTL.
2. Unghiul la vârf
Pentru materiale dure, cum ar fi oțelul inoxidabil, unghiul vârfului trebuie să fie mare, de ex. 130° sau 135°. Pentru materiale moi, sunt folosite burghie cu unghiuri punctiforme, de ex. 118°.
Cu un unghi de vârf mare, o mai mare parte a muchiei de tăiere se angajează în piesa de prelucrat la găurire. Aceasta înseamnă, de asemenea, că se aplică mai multă forță piesei de prelucrat și este necesară o presiune de contact mai mare (avans mare).
3. Unghiul spiralei
Unghiul spiralei determină procesul de formare a așchiilor. Unghiurile spiralate mici sunt utilizate pentru materialele dure cu așchii scurte.
Unghiul spiralei trebuie deci sa fie mic, intre 20-40°. Combinația între unghiul spirei și unghiul la vârf sunt factorii decisivi pentru aplicarea în materiale dure sau moi.
4. Acoperire
Burghiile elicoidale din HSSE-Co 5, HSSE-Co 8 sau carbură solidă nu necesită neapărat acoperire. Burghiile acoperite sunt potrivite pentru uz industrial: viteze mari de așchiere, viteze mari de avans și aplicații cu temperaturi crescute.
Dacă doriți să utilizați un strat de acoperire, de ex. pentru a crește durata de viață a sculei, ar trebui să fie cel puțin stratul TiAlN, deoarece are o rezistență ridicată la căldură. Cu burghiele acoperite cu TiAlN, răcirea nu este neapărat necesară. În plus, ele împiedică sudarea la rece pe burghiu.
După alegerea burgihiului, pentru a efectua o găurire în oțel inoxidabil, este important să ținem cont și de alți factori:
Răcirea: cu o bună răcire vă asigurați o calitate optimă suprafeței, temperatură scăzută și așchiile evacuate. Acest lucru prelungește durata de viață a burghiului.
Viteza: dacă este posibil, utilizați o mașină de găurit cu banc, deoarece vă permite să controlați mai bine centrarea, viteza și avansul. Este necesară o rată mare de avans, iar viteza la găurirea cu mașini manuale este destul de mică. Dacă nu aveți la dispoziție o mașină de găurit cu banc, utilizați partea ascuțită a poansonului și un ciocan pentru a face o mică adâncitură în piesa de prelucrat. Acest lucru vă oferă o ghidare mai bună și previne alunecarea la găurire. Acest lucru nu ridică provocări extreme pentru burghiul elicoidal.
Alte oțeluri: nu trebuie să utilizați burghiul elicoidal pe alte oțeluri înainte. Particulele de metal de pe burghiul elicoidal pot ataca oțelul inoxidabil și îl pot face susceptibil la coroziune.
Fixarea piesei de lucru: asigurați-vă că fixați corect piesa de prelucrat.
Fara mănuși: purtarea de mănuși poate duce la accidente, deoarece acestea se pot agăța de burghiul elicoidal.
Ochelari de protecție: Se recomandă utilizarea ochelarilor de protecție.