Bare de sudura de tip Al 99.5 - pentru Aluminiu, Schweisskraft
Al Mg 3
Al Mg 5
Al Mg 4.5 Mn
Al 99.5
Al Si 5
Denumire conform standard: DIN 1732-3.0259
Materiale de bază: Al 99.5, Al 99, E-Al 99.5
Gaze de sudură: argon pur
Sudură WIG
Sudura WIG (Wolfram Inert Gaz)
La procedeul WIG, între un electrod de wolfram care nu se topeşte şi piesă se realizează un arc electric.
Ca gaze de protecţie se utilizează argon pur, un gaz inert nobil. Sârma suplimentară nu este sub tensiune, fiind aplicată fie manual (sudare manuală), fie mecanic (sudură automată). Există însă şi operaţiuni de sudură care pot fi efectuate fără utilizarea unui material suplimentar. Folosirea curentului continuu sau alternativ depinde de materialul utilizat.
Avantajul procedeului WIG este paleta extinsă de materiale care pot fi sudate: materiale începând cu o grosime de 0.3 mm (automatizat), de ex. oţeluri aliate, înalt aliate, aluminiu, magneziu, cupru şi aliajele acestora, oţeluri nealiate, nichel, aur, argint, titan etc. Se utilizează pentru sudarea materialelor de orice grosime cu poziţionarea cordonului de sudură la rădăcina secţiunii în V.
Cu sudura WIG sunt obţinute cele mai bune rezultate în comparaţie cu alte procedee, ca urmare a cordonului de sudură fără pori cu rezistenţă la întindere foarte ridicată.
Sudura cu curent alternativ: Pentru sudarea metalelor uşoare. La nivelul electrodului de wolfram se formează o calotă de wolfram în formă de sferă, iar arcul electric trece la frecvenţă ridicată între polii (-) şi (+). Sudura cu curent continuu: Pentru sudarea oţelurilori aliate şi a metalelor neferoase.
Electrodul de wolfram este şlefuit ascuţit. Arcul electric prezintă o ardere stabilă.
Aprindere HF = aprindere fără contact Aprindere Lift-Arc = aprindere cu contact.